در این چند دهه اخیر می توانیم مشاهده کنیم که ساختمان هایی از چندین سال قبل بدون آسیب و خرابی هنوز پابرجا هستند و هنوز که هنوزه از آن ها استفاده می شود؛ بنا های تاریخی از 100 سال قبل تا به الان یا حتی بیشتر از 100 ساخته شده اند و الان قسمتی از زندگی ما هستند با این که ما از آن ها استفاده ای نمی کنیم ولی بعد از 100 سال هنوز پابر جا هستد و آسیب جدی ندیده اند.
امروزه ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و… با تکنولوژیهای پیشرفته و جدید ترین علوم این حوزه توسط مهندسان متخصص بنا میشود که از لحاظ گوناگون، حائز اهمیت است.

به طور کلی تعریف عمر مفید ساختمان را می توان این چنین عنوان کرد: به تعداد سالهایی که یک ساختمان از لحاظ فیزیکی، ایمنی، استاندارد، استحکام و مقاومت دارای کیفیت لازم برای استفاده میباشد.

============================
مقایسه در رابطه با عمر مفید ساختمان های ایرانی و دیگر کشور ها:
متاسفانه آمارها و گزارشهای نهادهای ذی ربط بین المللی در حوزه ساختمان، حاکی از آن است که عمر مفید ساختمان در ایران دارای تفاوت فاحشی نسبت به کشورهای پیشرفته و صنعتی است. بر اساس آمارهای اعلام شده، عمر مفید ساختمان در ایران بین ۲۵ تا ۳۰ سال می باشد که در قیاس با عمر بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ ساله ساختمان های کشورهای پیشرفته و صنعتی، دارای تفاوت تامل برانگیزی است. این تفاوت فاحش در عمر مفید ساختمان های ایران با کشورهای صنعتی و پیشرفته، مبین می سازد که اصول معماری و مهندسی ساختمان در ایران به شکل کامل رعایت نشده و عوامل اثرگذار در کاهش عمر مفید ساختمان، تاثیر دو چندانی در کاهش این موضوع ایجاد مینمایند
==========================
تشخیص سن ساختمان به چه نوعی است:

موضوع بسیار مهم در زمان خرید و فروش ساختمان برای فروشنده و خریدار، بحث عمر مفید ساختمان است که در قیمت نهایی تاثیر بالایی دارد.
جهت تشخیص سن ساختمان شاخصهای زیادی تاثیر گذار است که در بالا عنوان نمودیم؛ همچنین چند کلید واژه اصلی در معرفی عمر مفید ساختمان مطرح میباشد که به همرا یکدیگر مرور مینماییم:
سن واقعی: در تعریف ساده از سن واقعی این چنین می توانیم عنوان نماییم؛ سن واقعی ساختمان بر اساس زمان صدور پروانه ساختمانی و اخذ مجوز جهت شروع ساخت و ساز، آغاز شده و اولین پی ریزی ساختمان به عنوان روز متولد شدن ساختمان مربوطه تعیین میشود.
سن بهره برداری: به طور کلی سن بهره برداری از زمانی محاسبه میشود که ساختمان قابل استفاده و سکونت میباشد.
سن سندی: سن سندی یک ساختمان از زمانی حساب میشود که سند قطعی ساختمان با سپری شدن روند قانونی و اداری صادر گردد.
اساسا مبنای تشخیص عمر مفید ساختمان بر حسب سن سندی و سن بهره برداری تعیین میشود و خریداران و فروشندگان با توجه به این موارد، نسبت به قیمت گذاری ساختمان تصمیم گیری مینمایند.
به دلیل عمر مفید کوتاه ساختمان های ایران، خریداران و فروشندگان بایستی در هنگام خرید با دید باز و کاملی به موضوع قیمت گذاری توجه داشته باشند.

نکته حائز اهمیت در بحث عمر مفید ساختمان، موضوع تفاوت تاریخ سند با سن واقعی و سن بهره برداری ساختمان است. در بسیاری از موارد ممکن است که به دلایل مختلف، صدور سند ساختمان در مدت زیادی بعد از بهره برداری و ساخت ساختمان انجام شده باشد.
به طور مثال: تاریخ صدور سند قطعی ساختمانی دارای اختلاف زمان ۴ ساله با تاریخ پی ریزی و بهره برداری ساختمان میباشد که این نشان دهنده اختلاف عمر مفید باقی مانده ساختمان با سن سندی ساختمان است. از همین رو توصیه کارشناسان گروه وکلای یاسا این می باشد که قبل از خرید و فروش ملک و بررسی اسناد و مدارک ساختمان مربوطه، نسبت به ارزیابی میدانی مدت زمان استفاده و سکونت در ساختمان مورد معامله تحقیقات لازم به عمل آید.